Uitspraken 26 januari 2024

Den Haag, 31 januari 2024

Het Veterinair Beroepscollege heeft afgelopen vrijdag, 26 januari 2024, uitspraak gedaan in vijf zaken. 

Korte aanduiding van de zaken:

Zaaknummer                                    2023/04                           

Hond. De klacht gaat over de handelwijze van de dierenarts bij een keizersnede bij een Franse Bulldog van 5 jaar oud. 

Beroep verworpen.

ECLI_NL_TDIVBC_2024_5

Zaaknummer                                    2023/05

Kat. Klacht over de behandeling van de kat, een Britse Korthaar, van negen maanden oud. Na anamnese en klinisch onderzoek is de dierenarts uitgegaan van gastro-enteritis en heeft een behandeling met Cerenia injectie ingezet. De volgende dag is de kat door een collega van beklaagde gezien en is na bloedonderzoek dat er slechte nierwaarden waren.

Beroep verworpen.

ECLI_NL_TDIVBC_2024_4

Zaaknummer                                    2023/07

Hond. Klacht tegen dierenarts over de keizersnede die is verricht bij een XL American Bully. Het Veterinair Tuchtcollege heeft de klacht over de nazorg na de operatie gegrond verklaard. De overige klachtonderdelen zijn ongegrond verklaard. Appellant heeft beroep ingesteld en verwijt de dierenarts dat de keizersnede te laat en onzorgvuldig is uitgevoerd. Ook verwijt appellant de dierenarts dat de tweede operatie onzorgvuldig is uitgevoerd.

Beroep verworpen.

ECLI_NL_TDIVBC_2024_2

Zaaknummer                                    2023/10

Paard. Klacht tegen dierenarts over de keuring van een veulen. In verband met de eventuele aankoop heeft beklaagde het veulen gekeurd. Dit is gebeurd op locatie van de fokker c.q. verkoper. Er is door de dierenarts geen rapport van de keuring opgesteld.

Beroep gegrond met waarschuwing.

ECLI_NL_TDIVBC_2024_3

Zaaknummer                                    2023/11

Kat. Klacht tegen dierenarts die de kat, een Europese Korthaar, van één jaar oud heeft behandeld. Appellant verwijt de dierenarts dat hij tekort is geschoten in het onderzoek, de diagnosestelling en de behandeling. Appellant verwijt de dierenarts onder meer dat bloedonderzoek had moeten worden verricht, waarmee het nierfalen eerder zou zijn gebleken.

Beroep verworpen.

ECLI_NL_TDIVBC_2024_1